tisdag 25 oktober 2016

Nordafrikansk grönsaksgryta


Jag gillar verkligen maträtter inspirerade av det nordafrikanska och arabiska köket. Det är oftast smakrika, kryddiga rätter med många spännande undertoner. Den här smarriga grytan är en tager vad man haver skapelse inspirerad av det nordafrikanska köket. Jag hade i vitkål, haricots verts och morötter, för det var det som jag hade hemma, men det går att ha i andra grönsaker eller rotfrukter efter säsong och tillgång, prova t.ex. med kålrot, palsternacka, blomkål eller zucchini. Vi serverade grytan med couscous, smulad salladsost (typ feta), hummus och en kall myntasås.

Nordafrikansk grönsaksgryta
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter
ca 300 g strimlad vitkål
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 dl vatten
½ krm malen kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 lagerblad
1 tsk harissa (chilipasta på tub eller burk, återfinns oftast bland orientaliska varor i matbutiken)
1 tsk socker
½ grönsaksbuljongtärning
200 g frysta haricots verts, gärna brutna i mindre bitar 
Salt efter smak

Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Stek löken och vitlöken på medelvärme i olivoljan i en stor stekpanna. Skala och skiva morötterna och strimla kålen. Ha i dem i stekpannan. Låt allt steka i ca 10 - 15 minuter. Ha i tomatpurén, ingefäran och kryddorna. Låt det steka under omrörning i ca 1 min. Ha i de krossade tomaterna, vattnet, harissan, buljongtärningen, sockret & haricots verts. Lägg på ett lock. Koka på svag värme i ca 20 - 30 minuter eller tills grönsakerna är så mjuka om du vill ha dem. Rör om då och då under tiden. Ta ur lagerbladen. Smaka av med salt. 

Myntasås
ca 4-5 port
2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen fil/ yoghurt (se här
1 liten vitlöksklyfta
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk torkad mynta
lite salt och peppar

Gör så här: 
Ha upp filen eller yoghurten i en skål. Skala och pressa vitlöken och ha i den i skålen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt ordentligt, välj de mindre mängderna mynta och vinäger till att börja med och smaka dig sedan fram till hur du vill ha det. Smaka av med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.