lördag 8 oktober 2016

Päronmarmelad med vanilj


Den här päronmarmeladen med vanilj är helt sanslöst god och den passar ypperligt att ha på en bit brieost på ett digestivekex. Maken brukar dessutom ha den här marmeladen på rostade mackor, vilket är ett något hälsosammare alternativ än att ha den på kex med ost. I och för sig är ju inget av alternativen särskilt nyttiga, men ibland unnar vi oss faktiskt något extra gott fastän vi vet att det är onyttigt. Vi brukar kompensera dessa små olater med att jobba i vår underbara trädgård några timmar eller ta en extra lång kvällspromenad. Med dessa 'straff' i åtanke skulle man kunna säga att det egentligen blir en dubbel njutning varje gång som vi väljer att käka lite onyttigheter. 

Päronmarmelad med vanilj
ca 1 ½ kg mogna päron med mycket smak (blir ca 1 kg skalade)
Saften från ½ stor - 1 mindre pressad citron
1 vaniljstång 
ca 750 g syltsocker

Gör så här: 
Skala & kärna ur päronen. Skär dem i små bitar och lägg dem i en gryta. Blanda dem med citronsaften. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Ha i dem, vaniljstången & syltsockret i grytan. Låt detta koka upp under omröring och sedan småkoka på svag värme i ca 15 minuter eller tills päronen är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen. Fiska upp vaniljstångsbitarna. Mixa päronen med en stavmixer eller liknande. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt allt koka i ytterligare 3 - 4 minuter. Häll upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar med täta lock. Fyll dem ända upp till kanten. Skruva på locken direkt. Förvara marmeladen svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.