lördag 22 oktober 2016

Kryddburkens saftiga äppelkaka med glasyr


Jag har fullt upp med att käka upp alla stora och fina äpplen som vi har plockat ner från våra äppelträd. Det är bra att äpplena går att lagra några månader så att jag inte föräter mig, för nu när ungarna har flyttat så är det bara jag som äter äpplen här hemma. Min älskade make kan tyvärr inte hjälpa till med ätandet eftersom han är jätteallergisk mot färska äpplen, men han kan dock äta dem i tillagad form. Jag är faktiskt också lite allergisk mot äpplen, men om jag skalar dem och tar en allergitablett så kan jag äta dem utan några större problem. För att få lite välbehövlig hjälp av maken med äppelätandet så bakade jag den här härligt saftiga, supersmarriga äppelkakan. Maken får väl mumsa i sig den och jag får väl fortsätta att knapra i mig de färska äpplena. Receptet har jag lånat från den kanonfina matbloggen 'kryddburken' (se här). 

Kryddburkens saftig äppelkaka med glasyr
Fyllning:
3 - 4 stora äpplen
3 msk farinsocker (i originalreceptet används strösocker men jag tycker att det blir godare med farinsocker)
2 tsk malen kanel
½ msk vaniljsocker
Kaksmet:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 rumsvarma ägg
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
½ dl rumsvarm mjölk
Glasyr: 
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 - 3 msk mjölk

Gör så här: 
Börja med att göra fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar. Lägg dem i en bunke. Ha i sockret eller farinsockret, kanelen och vaniljsockret. Blanda allt ordentligt och ställ undan bunken så länge. 

Värm ugnen till 175 C. Smöra och bröa en springform ca 24 cm i diameter (jag tog en fyrkantig, 20 x 20 cm, som rymmer ca 2 L).

Vispa smöret och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa mellan varje ägg. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en liten skål. Ha i mjölblandningen i smeten omväxlande med mjölken. Bred ut smeten i formen. Fördela äppelblandningen över hela ytan. Ta även med vätskan som bildats. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 -50 minuter. Känn med sticka i mitten av kakan. Stickan ska komma ut torr. Låt kakan kallna i formen.

Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ha på den på kakan. Ställ sedan kakan kallt tills glasyren stelnat. Lossa kakan ur formen, skär den i bitar och njut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.