fredag 21 oktober 2016

Underbar pizza med marinerad bönkorv


Den här underbart goda pizzan med bland annat marinerad bönkorv är en av våra absoluta favoriter. Vi serverar den alltid med en supergod kall filsås smaksatt med lite cajunkrydda och vitlök. Helt galet gott!!! Vi brukar ha majskorn till också men det glömde jag visst att ta med på bilden. Om du inte vill göra dig besväret med att göra egen bönkorv så kan jag tänka mig att det funkar att ersätta den med köpt vegetarisk korv eller med ca 300 g vegetarisk färs (om du använder färs bör du nog dubblera mängden marinad för att få ordentligt med smak). 

Pizza med marinerad bönkorv
3 bakplåtsstora pizzor
Deg: 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 C varmt
3 msk rapsolja eller liknande olja
1 tsk salt
ca 14 - 15 dl vetemjöl
Pizzasås:
500g passerade tomater (1 tetra)
1 krm salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar 
1 krm vitlökspulver
ca 1 tsk torkad oregano
Fyllning: 
6 stycken tinade bönkorvar (se här
1 msk rapsolja
1 msk Louisiana hot sauce
1 msk vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rökt paprikapulver
1 krm chilipulver
1 tsk cajunkrydda (se här)
ca 3 msk hackad inlagd jalapeno
1 gul lök
½ - 1 röd paprika
Riven ost efter tycke och smak

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör såsen och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Rör ihop oljan, hot sauce, vattnet, den pressade vitlöksklyftan, paprikapulvret, chilipulvret och cajunkryddan i en skål. Hacka bönkorven. Ha i den i skålen. Vänd runt allt lite försiktigt sa att det blandas ordentligt. Täck skålen och ställ den kallt under tiden degen jäser. (Det går att göra i ordning korven dagen innan och låta den stå i kylen fram tills den ska användas på pizzan). 

Hacka jalapenon, tärna paprikan och skala och strimla löken. Lägg allt i separata skålar och ställ undan dem så länge. Gör pizzasåsen genom att öppna förpackningen med de passerade tomaterna och röra ner saltet, svartpepparn, vitlöken och oreganon. Ställ undan den också. 

När det återstår ca 30 minuter av jästiden så är det dags att värma upp ugnen till 250 C och klä 3 plåtar med bakplåtspapper. 

Mjöla köksbänken och stjälp upp degen. Dela degen i 3 lika stora bitar Kavla ut en degbit i taget till en bakplåtsstor rektangel och lägg över den på en av plåtarna. Upprepa samma sak med resten av degbitarna. 

Bred på lite tomatsås på varje pizza och strö på riven ost. Fördela korven, paprikan, löken och jalapenon på pizzorna. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter. (Jag har en stor varmluftsugn så jag brukar grädda alla 3 plåtarna på samma gång). Servera pizzan med den goda såsen, lite majskorn och lite isbergssallad eller en smarrig pizzasallad.

Tips! Det brukar bli lite pizzasås över. Den brukar jag frysa in och sedan använda i t.ex. en sås eller soppa vid ett senare tillfälle.

Kall sås med cajunkrydda och vitlök
Rör ihop 3 dl avrunnen fil (se här), turkisk yoghurt eller crème fraiche med 1 liten pressad vitlöksklyfta, 1 ½ tsk ketchup, 1 krm salt och 1 tsk cajunkrydda (se här). Ställ såsen kallt i minst 30 minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.