söndag 30 oktober 2016

Havrelimpor med kli


Som jag skrivit om tidigare så blir jag med jämna mellanrum väldigt sugen på rostat bröd. Jag brukar därför se till vi alltid har någon form av bröd i frysen som är lämpligt att rosta. Det senaste brödet som jag bakade i den kategorin är dessa lättbakade havrelimpor. Limporna blev saftiga och goda, och som jag misstänkte så passade de alldeles utmärkt att rosta. Receptet kommer från boken 'Kakor, bröd & tårtor' av Anna - Maria Lautman. 

Havrelimpor med kli
3 limpor
50 g jäst
1 L kallt vatten
1 msk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
ca 22 - 24 dl vetemjöl
Matfett till formarna

Gör så här: 
Häll vattnet i en degbunke. Smula ner jästen och vispa tills den lösts upp. Tillsätt salt och havrekli. Arbeta in mjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Täck bunken med ett lock eller en kökshandduk. Låt den sedan stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.  

Smörj 3 stycken avlånga brödformar à 1 ½ L  med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 60 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 275 C. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 C och grädda bröden i ytterligare ca 20 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.