måndag 3 oktober 2016

Honey mustard salmon och bakade rödbetor med citron och dragon


Efter att ha sett frestande bilder och läst ett flertal positiva inlägg på olika amerikanska matbloggar om den spännande kombinationen lax med honung och senap var jag bara tvungen att laga till en omgång. Maken var ytterst förvånad över min entusiasm, eftersom han vet att jag inte är överdrivet förtjust i honung, men som jag nämnt tidigare så gillar jag att utmana mina smaklökar så lax med honung och senap fick det alltså bli. Jag behöll min positiva inställning ända fram tills att det var dags att äta då jag som vanligt började undra vad sjutton jag hade gett mig in på, som tur var så smakade det inte allt för mycket honung om laxen så jag kunde äta den utan större problem. Vi serverade en smakrik variant av bakade rödbetor med citron och dragon till, vilket kanske var det som gjorde att jag inte tyckte honungssmaken blev så stark. Trots att maten slank ner så kan jag inte påstå att jag tyckte att lax med honung och senap var speciellt gott, men det är kul att ha testat i alla fall. Rödbetorna var däremot supergoda så dem kommer jag säkerligen att göra fler gånger. 

Ugnsstekt lax med honung och senap
500 - 600 g laxfilé
3/4 - 1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk dijonsenap
2 msk honung
1 tsk rivet citronskal
2 msk saft av färskpressad citron
Lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Smörj en ugnsfast form som bara är något större än laxbiten. Lägg laxen i formen. Ha på salt och svartpeppar. Rör ihop resten av ingredienserna till en smet och fördela hälften av den på laxen. Ställ formen i mitten av ugnen och grädda i ca 15 min. Ha på resten av smeten och grädda i ytterligare ca 10 min eller tills laxen är ca 55 C i den tjockaste biten. 

Bakade rödbetor med citron och dragon
ca ½ msk rapsolja
1 kg färska rödbetor
8 - 10 oskalade hela vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ - 2 msk mjukt smör
1 tsk finrivet citronskal
ca 1 tsk torkad dragon

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Lägg en stor bit aluminiumfolie i en långpanna. Häll oljan i mitten av foliebiten. Lägg på rödbetorna. Ha på örtsalt, svartpeppar och vitlöksklyftorna. Vik ihop folien till ett paket med skarven uppåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter/ tills rödbetorna är mjuka. Rör ihop smöret med citronskalet och dragonen. Öppna paketet och klicka på smöret. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.