Den här veckan har det kommit välbehövligt regn här i Vadstena. Jag har anpassat mig till det tråkiga vädret och mest hållit mig inne och gjort trista saker, som att till exempel tvätta sängkläder. Idag är det dock fint väder med strålande sol (vi har faktiskt redan varit ute på en lång morgonpromenad). Jag ska strax ut i det vackra vädret igen och åka ner till lotten och rensa lite ogräs i vår nyplanterade sparrisbädd. Härligt! 😁. Innan jag hoppar upp på cykeln, och trampar ner till sjön, ska jag först lägga ut veckans matsedel och käka upp min frukost. Ha en riktigt bra dag! 😊
Måndag: Afgansk pumpagryta serveras med couscous samt en kall yoghurtsås smaksatt med vitlök
Tisdag: Potatispannkakor serveras med lingonsylt samt en färgrik vitkålssallad.
Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.
Torsdag: Krämig tomatsoppa med pasta servera med ett gott bröd
Fredag: Bakad potatis med kikärtsröra och currydressing, serveras med majskorn, hackad rödlök och en blandad sallad
Helg: Smakrika bönbiffar med spenat, paprika och fetaost, serveras med ugnsstekt potatis, färska grönsaker samt en kall sås smaksatt med ajvar och dill.
Ibland kan det vara trevligt med lite vegetarisk husmanskost som omväxling till alla spännande och kryddiga maträtter som vi käkar. Den här veganska varianten av biff à la Lindström var kanongod och hade fin konsistens. Jag var lite osäker på om biffarna skulle hålla ihop vid stekning, eftersom de bara innehåller bönor och majsstärkelse som bindemedel, men de höll faktiskt ihop riktigt bra. Receptet nedan är min version av ett recept ur boken 'Välkommen till vegoriket' av Mattias Kristiansson. Vi käkade biffarna tillsammans med gratinerat potatismos (se här) och råkostsallad. En riktigt lyckad smakkombination 👍.
Bönbiffar à la Lindström
blir ca 12 stycken biffar
ca 200 - 250 g kokta kidneybönor(se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor
ca 200 - 250 g kokta vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor
1 liten gul lök
1 ½ dl fiberhavregryn
½ dl maizena majsstärkelse
3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 dl inlagda rödbetor, avrunna
½ dl skivad smörgåsgurka, avrunnen (i originalet används 1 liten saltgurka)
2 msk inlagd kapris, avrunnen
ca 1 msk spad från de inlagda rödbetorna
Några matskedar rapsolja till stekning
Gör så här:
Mixa eller mosa bönorna lite grovt i matberedaren eller i en bunke (jag mosade dem med en potatisstöt i en bunke). Skala och grovriv löken. Ha i den samt havregrynen, majsstärkelsen, saltet och svartpepparn. Mosa ihop allt till en grov smet. Finhacka rödbetorna, smörgåsgurkan och kaprisen. Ha i detta i smeten. Tillsätt rödbetsspadet och blanda allt väl. Täck bunken och ställ den i kylen i minst 15 minuter.
Blöt händerna i kallt vatten och forma ca 12 stycken jämnstora biffar av smeten. Lägg dem på ett fat efterhand som de blir klara. Hetta upp ca 1 msk olja i en stekpanna. Lägg i hälften av biffarna och stek dem på medelhög till hög värme i ca 5 - 6 minuter per sida. De är klara när de fått fin färg och kännas stumma om du trycker lite försiktigt på dem i mitten. Håll de färdigstekta biffarna varma under tiden som du steker resterande biffar på samma sätt.
Jag läser ganska många amerikanska matbloggar och har märkt att gratinerat potatismos verkar vara ett ganska vanligt tillbehör där borta. Efter att ha lagat en egen version av gratinerat mos kan jag förstå varför det är så populärt. Det smakade nämligen supergott och var väldigt enkelt att laga till. Ett extra plus är att moset går att förbereda och sedan förvara i kylen eller frysen tills det ska gratineras. Detta recept kommer jag verkligen att använda fler gånger i framtiden 👍😊.
Gratinerat potatismos
räcker till ca 4 portioner
ca 1, 2 kg potatis av en mjölig sort
vatten till kokning
200 g naturell färskost, typ philadelphia
ca 1 dl riven vällagrad ost
1 - 2 dl standardmjölk eller grädde (jag använde ca 1 dl mjölk)
1 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 - 1 ½ tsk salt
Övrigt:
1 ½ - 2 dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett.
Skala potatisen. Skär den i skivor eller bitar och lägg dem i en gryta. Täck potatisen med vatten. Koka den i 10 - 15 minuter, eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den med en potatisstöt eller liknande. Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt till ett ganska fast mos. Smaka av. Bred ut moset i formen. (Hit går det att förbereda och sedan ställa in formen i kylen, eller frysen. Moset håller ca 2 - 3 dygn i kylen eller ca 3 månader i frysen).
Strö på osten till gratineringen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter, tills det är genomvarmt och fått fin färg. (Fryst mos tar längre tid att värma, uppskattningsvis ca 1 - 1 ½ timme, så täck gärna formen med en tom plåt eller aluminiumfolie den första hälften av tiden).
Här kommer receptet på den amerikanska chokladtårta som jag bakade till makens födelsedag förra veckan. I originalreceptet, som kommer från köket.se (Leila Lindholm), gräddas bottnarna en i taget, men jag fördelade smeten i två formar och gräddade dem samtidigt istället. Tårtan blev underbart saftig och god (bottnarna påminde om kladdkaka). En riktigt smarrig tårta, som jag verkligen kan rekommendera till den som älskar choklad. Mums! 😋
Om du vill göra tårtan efter originalreceptet så hittar du det här.
Amerikansk chokladtårta
Tårtbotten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
3 dl ljust muskovadosocker
4 ägg, separerade i gulor och vitor
200 g avsvalnad smält choklad
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Chokladkräm:
2 ½ dl vispgrädde
250 g hackad choklad
1 msk rumsvarmt smör
Övrigt:
Bakplåtspapper och lite smör till formarna
Vispad grädde eller vaniljglass, och ev. lite bär, till servering
Gör så här:
Värm upp ugnen till 175 C och spänn fast bakplåtspapper i botten av två stycken springformar à ca 20 cm i diametern (det går att använda större formar men då bör du minska på gräddningstiden). Smöra kanterna på insidan av formen.
Bottnar: Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och ställ sedan undan den så länge. Smält chokladen över vattenbad och ställ undan den så länge. Vispa äggvitorna till fast skum i en ren bunke. Ställ undan dem så länge. Vispa smöret med sirapen och muskovadosockret tills det blir ljust och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget under fortsatt vispning. Tillsätt sedan mjölblandningen omväxlande med den smälta chokladen. Vänd till sist ner äggvitorna i smeten. Fördela smeten i formarna. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter. kakorna ska vara lite kladdiga i mitten men absolut inte rinniga eller lösa. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem kallna i formarna.
Krämen: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå i 1- 2 minuter. Rör sedan om tills chokladen smält ordentligt. Tillsätt smöret och rör slätt. Låt krämen svalna i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen i ca 1 timme.
Montering: Lossa tårtbottnarna ur formerna och ta bort bakplåtspapperen. Lägg en botten på ett tårtfat. Vispa krämen med elvisp tills den blir lite ljusare och fluffigare (vispa inte för länge för då kan den bli hård och grynig!) Bred ca 1/3 av chokladkrämen ovanpå tårtbotten. Lägg på den andra tårtbotten. Täck ovansidan och kanterna på tårtan med resterande chokladkräm. Ställ tårtan kallt.
Den senaste tiden har jag snöat in på att baka bröd i långpannan. Jag tycker att det är ett jättesmidigt och relativt enkelt sätt att baka bröd på och dessutom skonar det mina stackars fingerleder, och handleder, som inte alltid uppskattar min passion för brödbak. Originalreceptet på denna variant av långpannelimpa kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Brawn. I min version uteslöt jag fiberex, ökade mängden vetegroddar samt bytte ut grahamsmjölet och vetemjölet mot rågsikt. Limporna blev väldigt saftiga och goda, trots alla ändringar som jag gjorde i det ursprungliga receptet. Det är roligt när bakexperimenten blir lyckade 😃.
Långpannelimpa med vetegroddar
blir 3 - 4 limpor beroende på storlek
100 g jäst
50 g smör
10 dl mjölk
1 msk salt
1 dl farinsocker
5 dl vetegroddar
ca 18 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en gryta på spisen eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll den sedan i degbunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, farinsockret och vetegroddarna. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri, deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Lägg två bakplåtspapper, lite omlott, i en mindre långpanna à ca 25 x 35 cm. Tryck ut degen i ett jämt lager i långpannan. Nagga ytan med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt brödet jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.
Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och låt brödet grädda i ca 50 - 60 minuter, eller tills det är 98 C i mitten. Ta ut formen ur ugnen och vält försiktigt upp brödet på ett brödgaller med nedsidan upp. Ta bort bakplåtspapperen och vänd på brödet. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna helt innan du delar det i 3 - 4 jämnstora delar.
Hoppas att ni hade en trevlig valborgsmässoafton i går. Vi hade en lugn kväll. Våra vänner, som skulle ha kommit hit, fick tyvärr förhinder i sista stund och blev därför tvungna att ställa in besöket. Det hade varit kul att träffa dem, men det kommer fler tillfällen.
Idag ska vi ha födelsedagskalas för maken. Vår yngsta dotter, med sällskap, kommer hit lite senare idag för att käka mat och fika. Vår äldsta dotters pojkvän fyller också år nu så de kommer inte hit. De har nyligen flyttat till Stockholm och eftersom vi har inte varit där än tänkte vi passa på att gratta alla som har fyllt när vi åker dit och hälsar på dem.
Senast som ungdomarna var här så käkade vi detta mycket mumsiga, gratinerade, lökdipp, som vi bredde på nybakade, frasiga frallor. När vi hade käkat upp nästan hälften av dippet kom jag på att jag inte tagit någon bild. Jag fick därför, lite hastigt och lustigt, avbryta ätandet och ta med formen ut i köket för att åtgärda problemet. Det blev inte världens bästa bild men ni får i alla fall en uppfattning om hur dippet ser ut. Jag rekommenderar er verkligen att testa detta för det var supergott! 😋
Receptet nedan är min tolkning av ett recept som kommer ifrån 'Laura in the kitchen' (se här)
Gratinerat lökdipp
1 msk smör + lite extra till formen
500 g gul lök
1 dl vatten
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm rökt paprikapulver
1 krm vitlökspulver
300 g naturell färskost, typ philadelphia (jag tog light)
1 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
2 dl riven lagrad ost'
1 tsk torkad persilja
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor stekpanna och stek löken, på medelvärme, tills den fått fin färg och mjuknat (det tar ca 10 - 15 min). Tillsätt vattnet, lite i taget under tiden. Ha i saltet och kryddorna. Stek allt i ytterligare någon minut. Lägg över löken i en skål och låt den kallna i kylen.
Värm upp ugnen till 225 C och smöra en ugnsfast form med lite matfett. Rör ihop färskosten med crème fraichen och den rivna osten i en bunke. Blanda ner löken och den torkade persiljan. Bred ut allt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Servera dippet varmt eller ljummet.