måndag 30 mars 2020

Pasta med chorizokryddade kikärtor


Idén till denna pasta med chorizokryddade kikärtor kommer från en blogg som heter 'Vegan Richa' (se här). Jag gjorde en hel del förändringar i originalreceptet för att det skulle passa oss. Slutresultatet blev en krämig pastarätt med mycket smak. Det ingår en hel del kryddor i receptet men maten blev ändå inte särskilt stark. Det skulle ha ingått kanel också, men jag uteslöt det eftersom både jag och maken ibland kan ha lite svårt för just den smaken i mat. Vi käkade den goda pastan tillsammans med vitkålssallad och rivna morötter. 

Krämig pasta med chorizokikärtor
4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer om du gillar rökt smak)
1 tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda) 
1 tsk kinesisk soja
1 tsk äppelcidervinäger
400 g okokt pasta
vatten och salt till kokning
2 dl crème fraiche
½ dl vanlig chilisås (tomatvarianten)
Salt efter smak 
Övrigt: 
Hackad persilja till garnering
Riven lagrad ost till servering

Gör så här: 
Skala löken och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka kikärtorna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Ha i vitlöken kryddorna och de torkade örterna. Låt allt steka i någon minut. Tillsätt kikärtorna, sojan och vinägern. Låt allt steka under omrörning i 3 - 4 minuter. Ställ sedan undan kikärtsblandningen. 

Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Ha i pastan och koka den enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan ca 2 ½ dl av kokvattnet när pastan är färdigkokt. Häll av resterande vatten. Häll tillbaka pastan i grytan igen och sätt tillbaka den på spisen. Rör ner crème fraichen och chilisåsen. Tillsätt kikärtsfräset. Värm pastan på ganska svag värme under omrörning. Späd med det sparade kokvattnet under tiden, tills pastan fått den konsistens som du vill ha. Smaka av med salt. Garnera med persilja och toppa gärna varje portion med lite riven ost. 


lördag 28 mars 2020

Vegetarisk veckomatsedel v.14 (2020)


Trots att stora delar av världen har stannat av så tickar tiden ändå på. I natt är det dags att ställa om klockorna till sommartid. Att våren och sommaren närmar sig är i alla fall en liten tröst i den nuvarande dystra tillvaron. Jag fortsätter att hålla mig mest för mig själv, även om jag tar en promenad i vårsolen då och då. Jag väljer dock att vara ute på tider då det inte är så många andra ute, och håller avstånd till de människor som jag ser. I förrgår var jag nere vid lotten och gjorde vårfint i rabatterna. Nu väntar jag ivrigt på att de fröer som jag har beställt ska komma så att jag kan börja så. Jag hade gärna sett att de hade kommit nu i slutet av veckan men jag får vänta ett tag till. Jag får väl hitta på något annat att pyssla med idag. Innan jag hittar på något att sysselsätta mig med ska jag leverera dagens inlägg, som är en vegetarisk matsedel inför den kommande veckan. Ha en riktigt trevlig helg! 😊 

Måndag: Stekta bönbullar serveras med råkost, kokt potatis, brunsås, smörgåsgurka och en klick vinbärsgelé


Tisdag: Het kikärtsgryta serveras med bulgur, eller matvete, och smulad fetaost. Ha gärna någon form av råkost till också. 


Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.

Torsdag: Currysoppa med ris och morötter serveras med formfranska som gräddats i långpannan.



Fredag: Inbakad pizza med pierogifyllning (potatis, färskost, crème fraiche och lök) serveras med rivna morötter och pizzasallad


Helg: Quinoabiffar med majs, spenat och fetaost serveras med ugnsstekt potatis, råkost samt en kall sås smaksatt med ajvar, paprika och dill



torsdag 26 mars 2020

Enkla råglimpor


Igår höll jag mig inne hela dagen. Förutom att göra några nya träningsprogram så passade jag också på att baka lite matbröd. Jag gjorde inget avancerat bröd utan det fick bli enkla råglimpor. Det blir en ganska stor deg av receptet, som ger fyra härliga limpor, men det är enkelt att halvera om du inte vill hantera en så stor deg. 

Enkla råglimpor
blir 4 limpor
50 g jäst
9 dl vatten, 37 C varmt
3 dl mjölk
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl sirap
750 g finmalet rågmjöl (ca 14 dl)
ca 1 - 1 , 2 kg vetemjöl (ca 16 dl)
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och mjölken och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Tillsätt rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget,  först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa på en varm plats i ca 90 minuter (jag lät min deg stå i skåpet ovanför kylen). 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter, tills de nått kanten av formarna. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att alltid mäta temperaturen på bröden). Ta ut bröden. Lossa dem ur formarna, eller från bakplåtspapperet, och låt dem svalna på galler under duk. 


onsdag 25 mars 2020

Ugnspannkaka med morötter


Idag är det våffeldagen men här blir det inga våfflor. Varken jag eller maken är nämligen speciellt förtjusta i våfflor, och liknande, så jag brukar sällan laga det. När barnen var små kunde det hända att jag gjorde en sats våfflor till dem, men nu är de vuxna och kan göra egna om de så vill. Som jag skrivit om i tidigare inlägg så är inte heller vanliga pannkakor en maträtt som står särskilt högt i kurs hos oss. Det finns dock några pannkaksvarianter som vi faktiskt kan tänka oss att käka. Till kategorin ätbara pannkakssorter hör dagens ugnspannkaka med morötter. Vi käkade den smarriga pannkakan med vitkålssallad och en klick lingonsylt. Det var riktigt gott!

Ugnspannkaka med morötter
ca 4 portioner
1 - 2 msk smält smör eller flytande margarin
3 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
6 dl mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 tsk lökpulver (kan uteslutas)
1/2 tsk torkad timjan eller oregano (kan uteslutas)
4 ägg
ca 400 g morötter

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Smöra ett bakplåtspapper med smöret, eller margarinet, med hjälp av en brödpensel eller en bit hushållspapper. Lägg papperet med den smörade sidan upp i en plåtform, eller liten långpanna, à ca 25 x 35 cm. 

Blanda mjölet med saltet i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa slätt. Ha i svartpeppar, lökpulver och timjan. Knäck i äggen och rör om allt till en jämn smet. Skala morötterna och finriv dem. Ta upp lite av morötterna i taget i händerna och pressa ut så mycket som möjligt av vätskan. Vänd sedan ner morötterna i smeten. Häll smeten i formen. Se till att den blir jämnt fördelad. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 30 - 40 minuter, tills smeten har stelnat och blivit fast i mitten. Ta ut formen och låt gärna pannkakan vila en stund innan den skärs i bitar. 


måndag 23 mars 2020

Rostade morötter med harissa, apelsin och tahini


Dessa rostade morötter, med harissa, apelsin och tahini (sesampasta), smakar helt fantastiskt gott tillsammans med goda tillbehör som couscous, fetaost och en kall yoghurtsås. Mums! 

Rostade morötter med harissa, apelsin och tahini
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 msk harissa (chilipasta, finns på tub eller burk)
1 tsk salt
1 - 2 tsk malen spiskummin
1 kg morötter
2 rödlökar
ev. 200 - 250 g kokta kikärtor (se här)
½ dl färskpressad juice från apelsin
1 tsk honung
2 msk tahini (sesampasta)
1 tsk torkad mynta
ev. 4 msk russin

Gör så här: 
Sätt ungen på 200 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Blanda oljan med harissa, salt och spiskummin i en bunke. Skala morötterna och löken. Skär morötterna i bitar och löken i klyftor. Lägg dem i bunken. 

Häll ut allt glest på plåten. Sätt in plåten i den mitten - övre delen av ugnen och gädda i 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på morötterna (tillsätt kikärtorna om du vill ha i det). Sätt in plåten igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och lossa allt från papperet. 

Rör ihop apelsinjuicen, honungen, tahinin och myntan i en bunke. Ha i det rostade och blanda sedan allt lite försiktigt. Ha ev. i russinen. Servera förslagsvis med couscous, fetaost och vitlökssås. 

Vitlökssås
ca 4 portioner
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt alternativt avrunnen fil/ yoghurt (se här)
ca 1 krm salt
en liten nypa malen vitpeppar eller grovmalen svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Täck skålen och ställ den sedan kall i minst 30 minuter innan servering. 


lördag 21 mars 2020

Vegetarisk veckomatsedel v.13 (2020)


Den här helgen blir lugn. Det blir bara jag och maken som ska tampas med varandra. Renoveringsgänget kommer inte hit utan de stannar hemma istället. Ett mycket klokt beslut eftersom några av dem har känt sig lite krassliga. Detta innebär att det även blir lugnt på matlagningsfronten. Idag blir det rester (soppa) och i morgon tänkte jag testa ett nytt recept på en kikärtsgratäng. Jag tycker att det är jätteroligt att prova nya maträtter, så det ser jag fram emot. Om du också tycker att det är kul att vidga dina matlagningsvyer, och utmana dina smaklökar, så finns det gott om spännande, smarriga maträtter att testa i dagens inlägg. Ha en riktigt bra helg!

Måndag: Pastagratäng med rökig morotsröra och dill serveras med färska grönsaker


Tisdag: Quinoanuggets serveras med ris och currysås. Rivna morötter är ett passande tillbehör.


Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.

Torsdag: Potatissoppa med linser serveras med brödrutor med linfrö och grahamsmjöl.



Fredag: South western beanburgers serveras i hamburgerbröd med kryddburkens goda Texas-cajusås, dressing, sallad, tomat och smörgåsgurka. Ha gärna ugnsstekt potatis och råkost till också. 


Helg: Pestomarinerade quornfiléer serveras med dubbelbakad potatis, råkost och majs.



fredag 20 mars 2020

Lite tankar angående social isolering


Detta har varit en minst sagt annorlunda vecka. För att undvika smittspridning har vi uppmanas att eliminera, eller starkt begränsa, våra sociala kontakter. För många människor är detta en gigantisk livsomställning, men för mig är det ingen större förändring mot hur mitt liv brukar se ut i vanliga fall, trehundrasextiofem dagar om året. Man skulle kunna säga att jag har ganska stor erfarenhet av social isolering på grund av min doftöverkänslighet. 

Jag kan aldrig gå på teater, bio, konserter eller besöka affärer, restauranger eller kaféer, och liknande, utan att riskera att få svårt att andas och bli sjuk. Att använda allmänna kommunikationer som t.ex. tåg, buss, flyg eller båt är inte heller att tänka på. När jag är utomhus riskerar jag att bli sjuk av rök om någon röker, eldar med ved, eller grillar med kol. Jag kan inte bjuda hem människor utan att bli sjuk, om de inte är helt parfymfria. Jag kan inte heller besöka andra människors hem om det inte är doftfritt och djurfritt. Det är svårt för mig att hitta ett arbete då både min arbetsplats och mina arbetskamrater måste vara fri från dofter, så för tillfället är jag arbetssökande. 

Inte ens när jag besöker vårdinrättningar kan jag känna mig trygg. Har jag tur kan jag vara i väntrummet, men oftast får jag vänta utomhus eftersom andra besökare har på sig parfymerade produkter (detta har t.o.m. hänt på astma- och allergiavdelningen). Tyvärr är inte heller vårdpersonalen alltid parfymfri, utan det händer ibland att även de för över sin doft till min hud och mitt hår, vilket sedan kan vara nästintill omöjligt för mig att tvätta bort.  

Om jag varit tvungen att vistats i främmande miljöer, eller varit i kontakt med andra människor, måste jag byta kläder och tvätta håret direkt när jag kommer hem (kläderna får sedan hänga ute i karantän tills det mesta av doften försvunnit så att jag kan tvätta dem utan att riskera att kontaminera vår tvättmaskin). Oftast har jag vid det laget redan hunnit få problem med andningen, men för att inte fortsätta bli sjuk är det viktigt att få bort alla främmande dofter. Jag måste också vara på min vakt mot vart jag sätter ner rumpan. Otaliga gånger jag behövt skrubbat skinkorna så de nästan blivit helt skinnflådda för att försöka få bort den doft, från tvättmedel och sköljmedel, som andra lämnat från sig på stolar och liknande. 

Jag skulle kunna sörja och vara bitter över att inte längre kunna göra de saker som jag har kunnat gjort förut, men jag väljer istället att vara tacksam över de saker som jag fortfarande kan göra. Det är faktiskt ganska ödmjukande att inte kunna göra alla de saker som man tidigare tagit för givet. Jag har insett att det fortfarande finns massor med saker i livet att glädjas åt. Just nu gläds jag t.ex. åt vårsolen, och att se träden knoppas utanför vardagsrumsfönstret. Jag gläds också över att ha en underbar man, två fina barn, mat för dagen och en trivsam bostad. Dessutom gläds jag över att jag fortfarande kan vara fysiskt aktiv och röra på kroppen. När jag tänker på allt jag har, anser jag faktiskt mig själv vara riktigt lyckligt lottad. 

Det jag vill ha sagt med allt detta är att om jag, och andra som delar min problematik, klarar av att leva ett gott och meningsfullt liv, trots ständiga stora sociala begränsningar, så tror jag nog att de allra flesta klarar av att göra detsamma i några veckor.  Det är ju för en god sak som vi beordras att göra denna uppoffring och det är, i alla fall för mig, en självklarhet att vi alla gör vad vi kan för att så få som möjligt ska bli sjuka och riskera att dö. Var rädda om er och var rädda om varandra 💕.