måndag 27 februari 2017

Polenta med tomat och harissa


Den här veckan startar med ett enkelt och snabblagat recept på en överraskande god polenta smaksatt med krossade tomater och harissa. Ni som läser bloggen vet att jag inte är något större fan av krämig polenta. Denna variant är faktiskt den enda som jag har gillat tillräckligt mycket för att vilja äta fler gånger. Kombinerat med lite frasig stek bladspenat och ett stekt ägg blir det en riktigt god vegetarisk måltid. Eftersom jag har lagat den här rätten förut så har jag redan lagt ut receptet en gång tidigare här på bloggen, men ni får det igen ifall ni missade det sist. Originalreceptet kommer från den brittiska bloggen 'The Cook Report' (se här)

Polenta med tomat och harissa
4 portioner
500 g krossade tomater (gärna finkrossade)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk harissa (chilipasta på tub eller bruk, återfinns oftast bland orientaliska varor i matbutiken)
200 g polenta
½ - 1 dl grädde/ standardmjölk (3% fett)
2 ½ - 3 dl riven lagrad ost, t.ex. parmesan, västerbotten eller präst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
400 g fryst bladspenat
1 msk olivolja
2 - 3 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
4 ägg
ca 1 msk smör 

Gör så här: 
Tina och krama ur spenaten. Hacka den grovt och ställ den åt sidan så länge. Blanda krossade tomater, vatten, buljongtärning och harissa i en gryta. Låt det koka upp. Tillsätt polentagrynen. Låt koka på svag värme under omrörning i ca 15 minuter, tills det tjocknat och grynen blivit mjuka. Späd med grädden eller mjölken, lite i taget, under tiden. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och svartpeppar. Håll polentan varm. Stek spenaten i olivoljan i 2 - 3 minuter. Krydda med saltet, svartpepparn och vitlökspulvret. Smaka av spenaten och håll den varm. Stek äggen i smöret. Fördela polentan & spenaten på 4 tallrikar. Toppa varje portion med ett stekt ägg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.