lördag 30 mars 2019

Vegetarisk veckomatsedel v.14 (2019)


Idag ska vi börja plantera växter på vår odlingslott. Det ska bli jättekul! 😃. Maken är redan nere på lotten och gör färdigt några småsaker. Jag ska bara förbereda middagsmaten innan jag gör honom sällskap. Allra först ska jag dock leverera en ny matsedel med förslag på goda och spännande vegetariska maträtter för den kommande veckan. Hoppas att ni blir inspirerade. Ha en riktigt bra dag! 😊   

Måndag: Krämig champinjonsås med harissa serveras med nykokt pasta och rivna morötter.


Tisdag: Linscurry med blomkål och morötter serveras med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Ha gärna färska grönsaker till också. 


Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.

Torsdag:Polsk vitkålssoppa serveras med ett rejält rågbröd med surdeg 



Fredag: Enchiladas fyllda med bönor, majs och champinjoner smakar bra tillsammans med lite crème fraiche, tacosås och mexikanskt böndipp (se här). En blandad sallad och några nachochips fullbordar det hela.


Helg: Kidneybönsbiffar med oliver serveras med ugnsstekt pestopotatis samt en kall sås smaksatt med parmesan, citron och basilika


torsdag 28 mars 2019

Morotssoppa med tomat, dill och färskost


Soppor gjorda med morötter som huvudingrediens har inte alltid stått högt i kurs hos mig, men sedan jag startade bloggen har jag ätit flera riktigt goda morotssoppor vilket har gjort att jag har börjat ändra åsikt om den solgula soppan. Det största problemet som jag har haft med morotssoppor har varit den söta smaken, men i denna variant balanserar tomaterna och färskosten upp sötman från morötterna. Soppan får därmed en, i min smak, perfekt balans mellan sött och syrligt. Mums! 😋

Morotssoppa med tomat, dill och färskost
ca 4 portioner
1 msk smör
ca 1 kg morötter
2 gula lökar
400 - 500 g passerade tomater
7 - 8 dl vatten (ev. lite mer om du vill ha en tunnare soppa)
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g naturell färskost (typ philadelphia)
ca 3 - 4 msk finhackad dill alternativt ca 2 msk hackad dill + 1 tsk torkad dill
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala morötterna och skär dem i slantar. Skala och hacka lökarna. Hetta upp smöret i en stor gryta. Ha i morötterna och lköken i grytan och låt dem steka på medelvärme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka i ca 40 minuter, eller tills morötterna är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät. Sätt tillbaka grytan på värmen igen och tillsätt färskosten. Låt den smälta. Rör i dillen och smaka av soppan med salt och peppar. 


onsdag 27 mars 2019

Enchiladas med chipotlebönor


Dessa enchiladas fyllda med en smakrik bönröra var supergoda och mycket mättande. Det skulle egentligen ha varit chipotle i adobosås i röran, men det hittade jag inte i affären så jag tog chipotlepaste istället. Jag hade också i lite ketchup och vinäger för att tillföra en smula syrlighet. Det blev finemang 👍. Vi toppade enchiladasen med tomatsalsa och en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche). Dessutom hade vi färska grönsaker, nachochips och mexikanskt böndipp till också (se här). Mycket gott! 😋

Enchiladas med chipotlebönor
4 - 6 portioner
lite matfett till formen
1 pkt med 8 mellanstora tortillabröd
2 ½ - 3 dl riven ost
Enchiladasås: 
500 g passerade tomater
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 tsk chilipulver
½ tsk torkad oregano
2 krm malen spiskummin
1 krm vitlökspulver
1 tsk kakao
ca ½ tsk salt
Bönröra:
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 tsk malen spiskummin
½ - 1 tsk chilipulver
2 - 3 msk chipotlepaste
1 msk ketchup
1 krm vitvinsvinäger
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
2 tetror blandade konserverade bönor , ca 450 - 500 g sammanlagd avrunnen vikt, (jag tog Icas bönmix med kidney, borlotti och canellini) 
1 stor burk majskorn, à ca 340 g varav majs ca 280 g
salt efter smak (jag tog drygt ½ tsk)

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett (formen på bilden är ca 19 cm bred, 28 cm lång och 4 ½ cm djup). Ställ undan den så länge. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Gör under tiden bönröran. 

Skala och finhacka löken och vitlöken till bönröran. Skölj av paprikan. Kärna sedan ur den och hacka den. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelhög värme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och paprikan och låt det steka i ca 5 minuter. Ha i spiskummin och chilipulver och låt det steka med under omrörning i någon minut. Tillsätt chipotle, ketchup, vinäger vatten och buljongtärning. Låt det koka upp. Häll bönorna i ett durkslag och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Ha sedan i dem i stekpannan. Mosa ca hälften av bönorna lite grovt med en gaffel och låt resten vara hela. Låt bönröran koka i ca 10 minuter. Häll av majsen och rör ner den. Smaka av med salt. 

Häll hälften av såsen i botten av formen. Fördela bönröran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem tätt i formen med skarven ner. Häll på resterande sås. (Se gärna till att det kommer sås längst kanterna på formen och mellan rullarna så det blir lättare att dela på dem när de är klara). Sätt in formen i mitten av ugnen. Sätt in en tom plåt som täcker formen, alternativt täck formen med aluminiumfolie. Grädda i ca 15 minuter. Ta bort plåten eller folien och ta ut formen. Strö på osten på rullarna och sätt in formen i ugnen igen. Grädda, utan plåt/ folie, i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills osten smält. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå några minuter innan servering. 


måndag 25 mars 2019

Fiberrika rågflingebullar


Idag är det Jungfru Maria bebådelsedag och därmed också våffeldagen. När barnen bodde hemma brukade jag ibland göra våfflor. Men nuförtiden, när det bara är jag och maken, hoppar vi över våffelfirandet, eftersom ingen av oss är speciellt förtjusta i nämnda maträtt/ dessert. Något som vi däremot är mycket förtjusta i är olika sorters bröd. Vi byter därför, mer än gärna, ut dagens våffla mot dessa fiberrika rågflingebullar istället. Jag ser fram emot att avnjuta de mumsiga bullarna, med en klick smör, en skiva ost samt lite paprika, till kvällsteet. 😋

Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på kungsörnen.se (se här)

Fiberrika rågflingebullar
ca 30 stycken
2 dl rågkross
6 dl rågflingor
2 dl russin (kan uteslutas)
3 tsk salt
50 g smält smör eller margarin
10 dl kokande vatten
2 påsar torrjäst, à ca 14 g
12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Blanda rågkrosset med rågflingorna, russinen och saltet i en bunke. Häll i smöret och det kokande vattnet. Blanda väl och låt sedan blandningen svalna till 40 C (det tar ca 2 timmar).

Blanda jästen med hälften av mjölet i ett litermått och låt det stå i minst 10 minuter. Ha sedan i det i bunken. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in resterande mjöl, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg (OBS! allt mjöl kanske inte går åt). 

Knåda degen i några minuter. Forma sedan en boll av den och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela degen i 30 jämnstora bitar. Trilla dem till runda och fina bollar. Lägg dem på plåtarna. Täck bullarna med bakdukar och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 - 18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på ett brödgaller täckta med en bakduk. 

lördag 23 mars 2019

Vegetarisk veckomatsedel v. 13 (2019)


Idag ska det vara toppenväder här, vilket passar alldeles utmärkt nu när vi håller på att iordningställa vår odlingslott. Nästa helg ska vi börja flytta dit de växter som vi tog med oss från vår förra trädgård. Jag har gjort ritningar över rabatterna, så det kommer nog att vara ganska enkelt att plantera. Jag hoppas att slutresultatet blir lika bra som det ser ut på papperet. 

I morgon kommer vår yngsta dotter och en av hennes vänner hit och hälsar på. Det ska bli jättekul att träffa dem. Jag tänker bjuda dem på en variant av hemmagjord cannelloni, som jag inte har lagat tidigare. Det ska bli spännande att se vad vi tycker om den maträtten. Det verkar i alla fall vara supergott när jag läser receptet.

Sedan jag startade den här bloggen har jag provlagat massor med nya recept, och det är sällan som jag blir besviken. Veckans matsedel innehåller några av alla de goda maträtter som vi hittills har testat. Hoppas du hittar något som du blir sugen på att prova. Ha en riktigt trevlig helg! 😊

Måndag: Korngrynotto med rödbetor och stekt halloumi


Tisdag: Potatiscurry med ägg - "allt i ett", serveras med en klick turkisk yoghurt samt en sked, eller två 😀, av min godaste äppelchutney


Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.

Torsdag: Broccolisoppa med linser och ost serveras med en saftig och god karlstadlimpa



Fredag: Kikärtsköfte serveras med bulgursallad, baba ganoush, feferoni samt en kall sås smaksatt med vitlök, dill och harissa


Helg: Pastagratäng med morot, paprika och ajvar, serveras med en blandad (råkost)sallad



torsdag 21 mars 2019

Potatisbullar med morots'bacon' och lingonsylt


Potatisbullar lagas ofta med överblivet potatismos. Jag vill dock ha lite potatisbitar i mina bullar, så jag föredrar att använda grovt mosad kokt potatis istället för ett slätt potatismos. Vi serverade de smaskiga potatisbullarna med en rejäl hög råkost samt makalöst goda morots'bacon' (se här) och en klick lingonsylt. Vegetarisk husmanskost när den är som bäst 👍😋. 

Potatisbullar
ca 16 stycken
ca 1 kg potatis av en mjölig sort
vatten till kokning
2 ägg
knappt 1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 tsk lökpulver (kan uteslutas men ger god smak)
ca 1 dl vetemjöl (kan gå åt upp till 2 dl om potatisen är blöt eller om äggen är stora)
ca 1 ½ - 2 dl ströbröd
Smör eller margarin till stekning
Till servering: 
Lingonsylt, morots'bacon' (se här), rivna morötter samt pizzasallad (se här)

Gör så här: 
Skala potatisen och lägg den i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Koka potatisen i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Häll av den och låt den ånga av en stund. Mosa potatisen lite grovt med en potatisstöt. Jag tycker att det blir bäst om moset inte är helt slätt utan har kvar några lite större potatisbitar (se bild nedan). Låt moset svalna. 


Blanda potatismoset med äggen, saltet, vitpepparn och lökpulvret. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills du fått en formbar, något kladdig, deg. (Ha i lite mer mjöl, ca 1 msk i taget, om degen är för lös). Ställ den gärna kallt i ca 15 minuter. 

Häll ut ströbrödet på en tallrik. Ta ca 3/4 dl av degen och forma en boll. Lägg bollen på ströbrödet och platta ut den till en rund kaka, ca 1- 1½ cm tjock. Vänd runt den i ströbrödet. Lägg sedan över den på en en ren tallrik. Gör likadant med resterande potatisdeg. Hetta upp lite smör eller margarin i stekpannan och stek några potatisbullar i taget i ca 4 - 5 minuter per sida. 


onsdag 20 mars 2019

Supergoda morots'bacon'


Jag kan erkänna att jag till en början var skeptisk till hela idén med att försöka förvandla simpla morötter till något som liknar bacon, men så tänkte jag på hur gott det är med morots'lax' och gav det hela en chans. Det var tur det för annars hade jag gått miste om ett nytt morotsmirakel, för dessa morots'bacon' blev supergoda. Att de dessutom är lättlagade och billiga gör ju inte saken sämre. Ett nytt fantastiskt vegetariskt recept att skriva in i min receptpärm 👍😃. 

Vart jag hittat detta recept har jag tyvärr missat att skriva upp men all heder åt receptmakaren. 

Morots'bacon'
250 - 300 g morot, välj stora, jämntjocka exemplar
2 msk rapsolja
2 tsk kinesisk soja
1 tsk liquid smoke
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver

Gör så här: 
Skala morötterna och skär dem i 1-2 mm tunna skivor på längden (enklast att använda en köksmandolin). Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Ha i morötterna och vänd runt dem så att alla skivor får del av lagen. Täck bunken och ställ den kallt i minst 30 minuter (mina morötter fick stå i ca 2 timmar). 

Värm upp ugnen till 175 C (vanlig) eller 150 C (varmluft) (jag använde varmluft). Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Häll av lagen av morotsskivorna. Lägg sedan skivorna i ett lager på plåtarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på morotsskivorna. Sätt tillbaka dem i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 - 15 minuter, eller tills morotsskivorna har fått fin färg och blivit så krispiga som du vill att de ska bli. 

Ta ut plåtarna ur ugnen och lossa morotsskivorna. Servera dem direkt eller låt dem kallna på ett brödgaller. Förvara dem som blir över i en lufttät burk i kylen eller frysen (de förlorar tyvärr ganska mycket av krispigheten, men smaken förändras inte).