tisdag 29 november 2022

Linsgryta med julmust

 

Dagens recept är inspirerad av en supergod sås, innehållande julmust, som jag tidigare har lagat och serverat till bönbiffar (se här). För att komma åt de goda smakerna men inte behöva laga både biffar och sås omvandlade jag såsreceptet till en gryta. Det blev kanonbra! 

Vi käkade den mumsiga grytan med ugnsstekt potatis, kokta grönsaker, råkost och en klick vinbärsgelé. 

Linsgryta med julmust
ca 4 portioner
2 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
1 msk matfett
1 gul lök
200 g morötter
2 - 3 dl vatten
2 dl julmust
1 svampbuljongtärning
2 tsk kinesisk soja
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm malen ingefära
1 krm torkad rosmarin
2 krm torkad timjan
1 lagerblad
2 dl crème fraiche
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker linserna plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i pyttesmå tärningar. 

Hetta upp matfettet i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelstark värme i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vattnet, julmusten, buljongtärningen och sojan. Ha även i svartpepparn, ingefäran och örterna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter. 

Häll av linserna och rör sedan ner dem i grytan. Tillsätt även crème fraichen. Låt grytan småkoka i ca 40 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka men inte mosiga. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan med salt. 


fredag 25 november 2022

Vegetarisk veckomatsedel v.48 (2022)


Igår tog jag fram julsakerna och pyntade inför advent och julhelgen. Det blev riktigt mysigt 😊. Jag ser fram emot att bjuda hem nära och kära på en bit mat eller mumsigt fika. 

I dag drar julmarknaden "gammeljul" igång här i Vadstena. Jag kan tyvärr inte besöka marknaden, eftersom jag inte tål dofter, men det är kul att det anordnas event som lockar besökare även under vintern. Det är härligt med lite liv och rörelse i staden. 
 
På tal om liv och rörelse så ska jag alldeles strax köra dagens träningspass. Innan dess ska jag leverera en ny matsedel för den kommande veckan. Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. Ha en fortsatt fin dag och en riktigt trevlig helg!⛄

Måndag: Ostfyllda tortellini serveras med råkost och en krämig tomatsås

Tisdag: Nordafrikansk rotfruktsgryta med apelsin, grönkål och aprikoser serveras med couscous, hummus och en kall yoghurtsås med mynta

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys

Torsdag: Blomkålssoppa med morötter och ost serveras med grythyttebröd

Fredag: Bakad potatis med currydressing och kikärtsröra serveras med en klick smör och lite riven ost. Toppa gärna med lite hackad röd lök och servera med en rejäl sallad

Helg: Ädelostfyllda bönbiffar med glöggsås och hasselbackspotatis, serveras med kokta grönsaker och en klick vinbärsgelé

tisdag 22 november 2022

Pastagratäng med champinjoner, timjan och senap

 

Idag har jag redan hunnit varit ute och pulsa runt i snön. Jag tog en uppfriskande morgonrunda. Vi fick inte riktigt lika mycket snö här som de verkar ha fått närmare östkusten, men tillräckligt mycket för att det ska ligga kvar ett lager på backen. Grannarnas barn har varit ute och gjort en snögubbe, så nu jag har något fint att titta på genom vardagsrumsfönstret 😊. 

Innan jag tar tag i resten av dagen ska jag värma mig med en kopp te och äta upp min frukostgröt. Jag ska naturligtvis också ge er ett nytt recept, en mycket god och smakrik pastagratäng med champinjoner, timjan och senap. Jag gillar verkligen den smakkombinationen. En liten mängd rökt paprikapulver blir pricken över i. Ni får prova själva och se vad ni tycker. 😀

Pastagratäng med champinjoner, timjan och senap
ca 4 portioner
300 g pasta, torr vikt
vatten och salt till pastakoket
ca 400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 msk olivolja
2 krm salt
1 - 2 tsk grillkrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
3/4 -1 tsk torkad timjan
lite matfett till att smöra formen med
ca 2 - 2 ½ dl riven vällagrad ost, till gratinering
Sås: 
8 dl standardmjölk
5 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
1 - 2 msk senap

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den och lägg den i formen. 

Stek svampen i en stekpanna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och låt svampen steka i ca 4 - 5 minuter på medelvärme. Ha på salt, grillkrydda, rökt paprikapulver och timjan. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Blanda sedan den stekta svampen med pastan i formen. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan s att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten lite då och då under tiden, för såsen bränner lätt fast. 

Häll såsen i formen och blanda runt allt. Strö på den rivna osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt den grädda i ca 25 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering.


fredag 18 november 2022

Vegetarisk veckomatsedel v.47 (2022)

 

Idag kom det lite snöblandat regn blandat med solsken här på morgonen. Jag gillar inte snö så vintervädret får gärna vänta en bra stund till. Om jag fick bestämma vädret skulle det vara barmark och plusgrader året om, förutom under jul och nyår. På tal om jul så är det ju snart dags att pynta inför första advent nästa söndag. Jag tänkte också passa på att baka lite fikabröd så att vi kan bjuda på mumsigt adventsfika. Det kanske blir en red velvet cake, vilket jag föreslår i veckan matsedel, vi får väl se vad jag hittar på. 

Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. Ha en fortsatt fin dag och en riktigt trevlig helg!⛄

Måndag: Snabblagad pasta med paprikakräm och fräst spenat serveras med råkost

Tisdag: Tortillagratäng serveras med färska grönsaker, majskorn, tacosås, mexikanskt böndipp samt en klick crème fraiche

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys

Torsdag: Franska rårakor serveras med råkost och lingonsylt 

Fredag: Bönburgare med svamp serveras i hamburgerbröd med tillbehör som t.ex. dressing, smörgåsgurka, sallad, tomat. Ha gärna ugnsstekt potatis till också

Helg: Rotfruktssoppa med linser, saffran och vitlökskräm och serveras med ett frasigt vitt bröd. En julröd red velvet cake passar perfekt till adventsfikat. 

onsdag 16 november 2022

Kryddig indisk röra med vitkål och grönkål

 

Dagens recept är en kryddig och god indisk röra som jag gjorde för ett tag sedan. Vi käkade röran med quinoa och en klick chutney. Det var gott, men nästa gång ska jag ersätta quinoan med basmatiris eftersom jag tycker att quinoa är lite väl beskt för min smak. 

Kryddig indisk röra med vitkål och grönkål
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
ca 500g vitkål, sköljd och ansad
75 - 100g färsk grönkål, repad och avsköljd (går att byta ut mot hackad, fryst grönkål men vänta då med att ha i den i röran tills du har i kokosmjölken)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 finhackad chili (kan uteslutas)
1 msk indisk krydda (se här)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca ½ tsk salt 
1 lagerblad

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovhacka vitkålen och grönkålen. 

Hetta upp oljan i en stekgryta, eller en stor stekpanna, med tillhörande lock. Ha i löken och vitkålen och låt det steka på hög till medelhög värme i ca 10 min, tills det fått färg och mjuknat lite. Vänd runt allt några gånger under tiden. Tillsätt vitlöken, grönkålen, ingefäran, chilin och kryddmixen. Låt allt steka under omrörning i några minuter. Häll i kokosmjölken och ha i saltet och lagerbladet. Låt röran puttra under lock i ca 20 minuter, eller tills vitkålen är så mjuk som du vill ha den. Fiska upp lagerbladet och släng det i komposten. Smaka av röran. 

fredag 11 november 2022

Vegetarisk veckomatsedel v.46 (2022)


Då var det fredag igen och dags för en ny vegetarisk veckomatsedel. Den här helgen har vi inget inplanerat utan vi kommer att ta dagen som den kommer. I morgon ska det vara lite sol så då kanske det blir en tur med husbilen och en lätt vandring i vacker natur. Vi får se hur långt orken räcker. 

På matlagningsfronten blir det också lugnt. Jag har planerat att laga till en krämig linsgryta och ugnsstekt potatis. Det blir säkert jättegott. Veckans matsedel innehåller också flera smaskiga maträtter. En av våra favoriter är den varma smörgåstårtan med vegfärs och pesto. Mums! Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. Ha en fortsatt fin dag! 🍂

Måndag: Pastagratäng med spenat och örter serveras med råkost

Tisdag: Böngryta med marinerad vitlök serveras med ris och råkost

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys

Torsdag: Snabblagad thaisoppa serveras med ett gott bröd

Fredag: Varm smörgåstårta med vegfärs och pesto serveras med råkost

Helg: Linsbiffar serveras med bakade rödbetor samt en kall sås med smak av bearnaise


tisdag 8 november 2022

Surdegsfrallor

 

För ett tag sedan gjorde jag en surdeg. Jag har gjort egen surdeg flera gånger förut och använt när jag bakat bröd, men jag har haft svårt att få till ett bra renodlat surdegsbröd. Denna gång lät jag degen jäsa väldigt länge och i flera omgångar. Jag började på lördagsmorgonen och vi käkade bröden på söndags eftermiddagen. Frallorna blev överraskande bra. Detta sätt att baka surdegsbröd på kommer jag att använda mig av i framtiden. 

Surdegsfrallor
blir ca 24 små frallor
200 g aktiv vetesurdeg (se här)
5 dl vatten, ca 24 C varmt
ca 850 g vetemjöl + lite extra till utbakning (hur mjölet funkar att baka med kan skilja mellan olika fabrikat, så mjölmängden kan behöva justeras)
ca 1 tsk salt
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Morgon dag 1: Väg upp surdegen i en degbunke. Tillsätt vattnet och 500g av vetemjölet. Blanda detta till en lös deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ den på en varm, dragfri plats i 5 - 8 timmar (Tips! ställ degen i skåpet ovanför kylen eller frysen). Om det bildas bubblor funkar jäsningsprocessen. 

Ta fram bunken. Tillsätt ca 350 g vetemjöl, lite i taget, och arbeta degen kraftigt med maskin i ca 5 minuter (jag använde elvisp med degkrokar) eller för hand i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare ca 5 min i maskin eller ca 10 minuter för hand (jag hade upp degen på en mjölad arbetsyta och knådade den), tills degen känns mjuk och släpper från både underlaget och händerna (tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös och fastnar). Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken och låt degen jäsa i ca 5 timmar. 

Kväll dag 1: Smörj två muffinsplåtar (med plats för 12 muffins i varje) med lite matfett. (har du inga muffinsplåtar kan du prova att använda individuella muffinsformar av styvt papper eller aluminiumfolie som du ställer på brickor). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 24 lika stora delar. Forma dem till runda frallor och lägg dem i formarna. Pensla bollarna med lite olja och täck dem med plastfolie eller en lätt fuktat bakduk. Ställ plåtarna/ formarna i kylen över natten. 



Morgon dag 2: Ta fram plåtarna/ formarna och låt dem stå i rumstemperatur i ca 40 - 60 minuter. Ta av plastfolien och låt frallorna jäsa i ytterligare ca 30 min (gärna ovanpå spisen under tiden som ugnen värms upp). Sätt in en ugnsfast skål med kallt vatten i botten av ugnen. Värm upp ugnen till 225 C över och undervärme, alternativt 200 C varmluft. 

Sätt in plåtarna i mitten av ugnen och grädda frallorna i ca 15 minuter (jag gräddade båda mina plåtar på samma gång i varmluft). Frallorna är klara när de har fått få fin färg och låter ihåligt om du knackar på dem på undersidan. Ta utformarna ur ugnen. Stjälp upp frallorna på ett brödgaller och låt dem kallna utan bakduk. 

fredag 4 november 2022

Vegetarisk veckomatsedel v.45 (2022)

 

Det är dags för en ny vegetarisk veckomatsedel igen. Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. Ha en fortsatt fin dag! 🍂

Måndag: Rotfruktspytt serveras med stekt ägg, vita bönor i tomatsås, rödbetssallad samt råkost

Tisdag: Karibisk pumpagryta med grönkål serveras med basmatiris och en klick äppelchutney

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys 

Torsdag: Grekisk linssoppa serveras med ett frasigt ljust bröd

Fredag: Kikärtsköfte serveras i mjuka tunnbröd med färska grönsaker samt en kall sås smaksatt med vitlök, dill och harissa 

Helg: Cannelloni med tre sorters ost serveras med råkost

tisdag 1 november 2022

Gyroskryddad pastagratäng med champinjoner, morötter och fetaost

 

En krämig och god pastagratäng är aldrig fel. Denna gyroskryddade variant med champinjoner, morötter och fetaost var riktigt smaskig. Om du inte gillar gyroskrydda kan du byta ut den mot någon annan kryddmix t.ex. grillkrydda eller cajunkrydda. Det blir gott det också. 

Gyroskryddad pastagratäng med champinjoner, morötter och fetaost
ca 4 portioner
250 g pasta, torr vikt
vatten och salt till pastakoket
ca 200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
300g morötter
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 - 3 tsk gyroskrydda (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
ev. lite salt 
lite matfett till att smöra formen med
ca 150 g smulad fetaost, till gratinering
Sås: 
7 dl standardmjölk
3 ½ msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den och lägg den i formen. 

Skala morötterna och riv dem grovt. Lägg undan dem så länge. 

Stek svampen i en stekpanna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och morötterna. Låt allt steka steka i ca 10 minuter, på medelvärme. Tillsätt tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 2 -3 minuter. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt lagerbladet och oreganon. Rör om. Låt röran småkoka under lock, eller en bit aluminiumfolie, i ca 20 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Rör om några gånger under tiden. Smaka av röran. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Blanda sedan röran med pastan i formen. 

(Tips! koka gärna den vita såsen under tiden som morotsröran kokar). Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan s att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten lite då och då under tiden, för såsen bränner lätt fast. 

Häll såsen i formen och blanda runt allt. Strö på fetaosten. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt den grädda i ca 25 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering.